Ajam Pangang Ketjap uit de oven
Lekker eenvoudig en basisgerecht van de Indonesische rijsttafel.
4 personen
Bereidingstijd
50 minuten.
Benodigdheden
• 1 braadkip van ca. 1.2 kg.
• Zout naar smaak
• Peper naar smaak indien je geen sambal gebruikt
• 1 eetlepel citroen of limoensap
• 3 teentjes knoflook, geperst
• Ketjap Manis 4 eetlepels
• 2 theelepels sambal (alleen voor een pittigere kip)
Bereiding
Snij de kip open bij de rug en leg de kip open.
Was de kip zorgvuldig met wat zout en laat deze uitlekken.
Wrijf de kip in met alle ingrediënten en de knoflook en als laatste de knoflook.
Verwarm de oven voor op 200 graden gedurende 10 minuten.
Plaats de kip op een bakplaat of vuurvaste schaal.
Leg de kip met de “open” kant omhoog zodat het binnenste deel van de kip als eerste kan garen. Na 25 minuten de kip draaien met de “velkant” omhoog zodat het velletje knapperig kan worden haal, na 15 minuten de oven op 240 graden zetten en de kip ruim met ketjap besprenkelen. Door de combinatie van de hitte en de ketjap krijgt deze een mooi donker velletje. Kijkt wel uit dat de kip niet verbrand. Dat zou zonde zijn.
Je kunt dit controleren door een vork in de kip te steken. Wanneer het vocht mooi doorzichtig is, is de kip gaar.
Bovenstaande baktijd is natuurlijk wel afhankelijk van je oven en de grootte van de kip..
Voor al mijn recepten gelden de hoeveelheden kruiden en ketjap zijn slechts een indicatie. Omdat ik nooit met afgepaste hoeveelheden werk en ieders smaak anders is blijft dit best lastig. Pas dit toe naar je eigen smaak door niet alle kruiden rücksichtslos in de pan te gooien, maar vooral blijven proeven tijdens het koken.