Tumis makreel is een makkelijk en lekker recept als aanvulling voor een Indische maaltijd maar ook heerlijk voor op een broodje met wat plakjes komkommer.
6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten in een wok of koekenpan
Benodigdheden
• 2 gestoomde makrelen
• 2 flinke uien
• halve citroen
• Ketjap Manis (naar smaak)
• 1 stengel sereh (diepvries of vers)
• Peper en/of wat sambal
Bereiding
Snij de uien in kleine blokjes en leg deze in een pan (of wok).
Snij de stengel van de sereh en geef een stevige klap met de achterkant van je koksmes op de het brede gedeelte van de sereh en voeg dit toe aan de uien.
Het is handig om de makreel als volgt schoon te maken.Maak in de lengte naast de rug-en anaalvin een kleine insnijding.
Snij de staart en kop eraf, leg de makreel op de rug en breek hem voorzichtig doormidden. Haal de middengraat eruit en schraap met de punt van je mes de buikgraten eruit. Snij de buikranden eraf draai de filet om en trek vanaf de kop voorzichtig de huid eraf. Er zitten alleen nu nog in het midden een paar kleine zachte opstaande graatjes die je er eventueel uit kan trekken. Verkruimel nu de makreel in kleine stukjes en doe dit bij de uien en de sereh overgiet dit met het sap van een halve citroen.
Verwarm het geheel zonder toevoeging van boter of olie,de makreel is vet genoeg. Als de uien en vis lekker opgewarmd zijn kun je de ketjap toevoegen en vervolgens wat peper en sambal naar smaak toevoegen.